Väitöspäivän tunnelmia

14.02.2022

21.1.2022 oli ikimuistoinen päivä, kun opiskelut vihdoin huipentuivat väitöstilaisuuteen. Sain vastaväittäjäkseni onnekseni aivan mahtavan persoonan, Mirjami Ikosen, joka on kauppatieteiden tohtori ja tutkimuspäällikkö sekä yliopistolehtori Itä-Suomen yliopistolla. Väitöstilaisuuden kustoksena toimi ohjaajani Kirsimarja Blomqvist, kauppatieteiden tohtori ja professori LUT-yliopistolla.

Ennen kuin väitöspäivään päästiin, paineita suunnitelmiin loi kiristyvät Korona-rajoitukset. Jo joulukuun puolella kävi selväksi, että karonkka olisi viisainta jättää väliin. Viimeisiin hetkiin saakka oli kuitenkin tarkoituksena pitää väitöstilaisuus LUT-yliopiston salissa, kunnes taas Korona päätti toisin ja siirryttiin täysin etämoodiin. En ole varmaan ensimmäinen enkä viimeinen sairaana tai Koronassa väitellyt, mutta näin nyt tällä kerralla pääsi käymään. Kunto oli kuitenkin sen verran hyvä, että väitöspäivää en halunnut enää siirtää.

Vaikka väitöstilaisuus oli etänä, kaikki pelasi mielestäni hienosti, tekniikka toimi ja saimme Mirjamin kanssa mielestäni fyysisestä etäisyydestä huolimatta luotua hienon keskusteluyhteyden. Vastaväittäjä asiaan kuuluvasti esitti monipuolisia ja osin haastaviakin kysymyksiä tutkimustyöstä ja otti hienosti huomioon myös yleisön. Vastaväittäjän loppusanojen aikana huomasin liikuttuvani aika tavalla, taisi kyynel kimmeltää silmäkulmassa.

Heti väitöstilaisuuden jälkeen sain sähköpostiin toiselta ohjaajaltani Tutkijaopettaja, KTT Mika Vanhalalta kauniin puheen, jota luin kuohuvaa samalla siemaillen. Ohjaajat olivat muistaneet myös yllätyslahjakortilla. Onhan tämä ollut uskomattoman hieno matka ohjaajieni Kirsimarjan ja Mikan ohjauksessa. En sano, että helppo - kaikkea on matkan varrella sattunut ja tapahtunut niin työssä kuin vapaa-ajalla, mutta antoisa ja opettava - kiitollinen täytyy olla. LUT-kauppakorkeakoulu kotiin toimitti alkuillasta mieltä lämmittävän juhlavan kukkakimpun, muutoin väitösiltaa vietettiin matalalla profiililla, juhlien aika on sitten myöhemmin. 

Vastaväittäjäni Mirjami Ikonen kysyi väitöskeskustelun loppupuolella, että minkä ohjeen antaisin nyt väitöstutkimusta aloittavalle tai mitä olen oppinut tällä matkalla. Nostin tähän 3 kohtaa: 1) Lue, lue ja lue. Koska lukemista on paljon, opettele lukemaan tehokkaasti ja löytämään artikkelien pääpointit. 2) Valitse tutkimusaihe, joka todella kiinnostaa ja motivoi itseäsi. Opiskelu kestää vuosia, varmista siis, että jaksat viettää tutkimuksesi parissa aikaa vastoinkäymisistä huolimatta. 3) Muista pitää huolta omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Mitoita aikataulu siten, että voit viettää riittävästi aikaa myös läheistesi kanssa.

Viimeinen kohta soveltuu ihan meille kaikille. Olen jo odottanut, että koronarajoitteiden lievennyttyä pääsen mm. suunnistamaan taas torstaisin vuodenaika joogan pariin rauhoittumaan ja rentoutumaan. 

Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne - kevättä kohti mennään!  


Kirjoittaja on Tiina Kähkönen, Trust Tools Consulting Oy Ltd:n toimitusjohtaja.